Kuvari i konobari iz Srbije rešavaju problem u Hrvatskoj

Ako je ono što pišu Večernje novosti tačno, Srbija bi preko leta mogla da bude u deficitu sa kuvarima i konobarima. Kako piše list, specijalizovane agencije i menadžeri nude radnike iz Srbije hrvatskim ugostiteljima. U Splitu je nedavno organizovana prezentacija, a raspisan je i konkurs na koji se javilo 400 kuvara i konobara iz Srbije. Neki od njih su već dobili posao i počeli da rade na Jadranu, a neki će stići početkom juna i ostati na moru do kraja oktobra.
Razlog tome je, pišu Novosti, to što hrvatski turizam već godinama ima problema sa sezonskim radnicima, jer Hrvati masovno odlaze na rad u inostranstvo.
Što se uslova tiče, zarada je dobra, pa tako konobari mogu da računaju na startnu platu od 1.000 evra, dok kuvari sa svim dežurstvima mogu zaraditi i mnogo više. Većini je obezbeđen stan i hrana za vreme boravka na Jadranu, a iako je do sada bilo nepoštovanja ugovora svi se nadaju da će ova sezona biti uspešnija i za sezonce, pišu Večernje novosti.







